Saturday, November 19, 2011

Persoalan~

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Entry kali ini aku nak menjawab soalan-soalan yang sering dikemukakan kepada aku. Serius aku rasa macam artis biler menjawab persoalan2 anda ni. walaupun jawapan aku ni tak professional macam artis sebab diowg selalu jawab,NO COMMENT ja..haha
Banyak sebenarnya yang mempersoal, tapi aku cuma pilih 5 soalan yang bertuah. Tahniah la ye!

Oke. Tanpa membuang tenaga dan masa anda untuk membaca, kite proceed eh?




1) ang xdak keja len ka? aku tgk dok online 24 jam 7 hari seminggu.


jawapan : ada. dan auta kenyataan anda itu kerana aku perlukan tidoq 10 jam sehari,
 mandi, solat, makan dan sebagainya.jadi aku ada juga keja lain. cuma 80% keja aku menghadap laptop ja.


2) ang ni dok perap kt bilik xkuaq2. pasaipa? xbosan ka?


jawapan : kuaq ja..p dapur. p toilet. xdak la xkluaq langsung. 
pasal la ni aku dok umah ja.. kalau aku keluar, aku akan dpt siaran lgsung radio berkarat pasal kerja,bebelan semasa pasal duit, dan apa2 saja yang ase tak kena dari mak pak aku memandangkan aku sorg ja dekat umah ni yang boleh kne tibai dengan mulut dowg.kalau aku tak kuaq, ak tak perlu nak hadapi leteran diowg selalu. bukan lar xsuka pulak. cuma aku manusia. ad had tertentu juga. if derhaka untuk face their irrelavant probs with you, 
so just back off. right? tipu la kalau kata tak bosan. bosan siot. hangpa ingat sehat ka xtgk matahari smpai berminggu2? terokk weii..
tapi dalam bilik aku ada laptop. ad buku2 n comic2. ad bearboo.al-quran pon ada. kalo kata bosan itu boleh mati, jadi aku ni kira oke la xmati lagi. kan2?


3) ang ni dok melekat kat abg ang ja.. p lar cari laki sorang.. dari dok melekat kat laki org tu. watpa?


jawapan : dah die abg aku. my best buddy.. suma benda aku p citer kat die. mmg la sah2 aku melekat kt dia.
awek die pon tak kesah. mak pak kami pon tak kesah. pasaipa hangpa nak kesah? aku ni bukan macam hangpa. putuih ja, org masuk line..
aku bukan tak nak cari lain. tapi aku still tunggu yang patut ditunggu. kalau betul aku boleh lupakan dia, mesti aku dah tak ragu2 nak terima orang lain.kan2? i'm trusting my instinct here... *perghh*


4) nape tak kerja lagi? kalau tak dapat kerja yang tetap. try lar kerja dekat2 dengan umah dulu. 


jawapan : kowg ingat aku HAPPY sgt ker terperap kat umah nih? mesti ler aku nak kerja.
aku dah apply macam2 kerja dekat dengan umah aku nih.. still lagi xde feedback.. for long term la..
untuk short term, kawasan umah aku ni jawoh dengan pekan sikit. even nak g kedai runcit pon, kene drive.
bagi aku yang xde kenderaan ni mmg sah2 lar susah nak g kerja. FYI,sebb tu jugak lar aku tak kuar rumah melepak2 bagai walaupun bosan terlampau. so, aku jugak ada terfikir nak kerja kat KL. for short terms. but my parents against it..
sebab nak aku ada kat umah time adik aku SPM. sbb ape? oh. aku kan douchebag untuk gerakkan adik aku bangun pagi2 untuk amik paper. Dah besar gajah pon xreti nak feel responsible nk amik exam.. XPAHAM aku dgn budak2 zaman skunk. Tak pe. At least aku berguna jugak dok kat umah kan? =)
Secondly, aku xleyh nak against kalo itu yg diowg nak kan. sbb duit makan pakai aku sume diowg yg tanggung lagi. if ketegaq gak nak cari kerja kt KL,
kene guna duit diowg jugak kan? so, senyap je lar. aku faham..susah nak cari rezeki..cukup menyusahkan aku ni tak kerja..aku tak nak menyusahkan diowg lagi dengan perabih kan duit cari kerja kat KL..oh,lagi satu kan kawan2, tahu tak rezeki tu sape yg bagi? ALLAH S.W.T kan?
jadi tak salah kalau aku bersabar dgn ujian ni sbb aku tahu, rezeki aku akan datang jugak. aku dah cuba yg termampu dengan kemampuan aku dalam hidup aku yg sederhana ni jer. amacam. terjawab tak? jangan la kata aku ni malas nak cari kerja la.. tak cari kerja bersungguh2 la.. sebab masing2 ada alasan sendiri k.. bukan semua org boleh hidup senang macam hangpa.


5) kenapa gambaq ang lain2 eh? sekejap cantik sgt. sekejap besa2 ja.. kekadang burok ja aku tgk?


jawapan : haa.. mana aku nak taw.. maybe sbb aku pandai amik gambaq kot. haha. ni terasa bongkak memanjang nih. kekdg, gmbaq yang aku amik tuh, xpayah edit pon, dah cun dah. tips die senang ja. ang taw angle muka ang paling cun,capture la..tu pon nak tanya..ka dengki kot? =P


pasal cantik,besa2 or burok tu.. aku nak bagitahu ni ja.. kalau hangpa hanya terima seseorg time die cantik ja, jadi mesti anda xleyh terima kalau suatu ketika die jadi buruk kan? jgn la bergantung sgt pada gambar.
macam aku ckp la.. dalam gambar, semua orang boleh jadi cantik, hensem, cute dan sebagainya. kecantikan muka is less importantdari kecantikan hati.. see that words? "less important". maksudnye, aku tak kata plak kecantikan muka tu tak penting, tp kecantikan hati dan akhlak lebih penting. =)


sekian.
oke bai!

Tuesday, October 4, 2011

Aktiviti selain buang masa aku. noktah

AASSALAMUALAIKUM WBT

Noob girl is HERE!!!!
Oii~ no one ever notice la..so shut up.. *menarik muka lapan belas*
never mind... it's only for people who cares. ^^,

So, aku kan tak bekerja lagi.. maka untuk mengelakkan diri kebosanan, aku mencuba/melakukan macam2 perkara.
For example..
#1 Baru2 nih aku tertarik dengan lukisan doodles yang dilukis dengan menggunakan computer software.. search punye search, kebanyakan diowg guna Adobe Illusrator untuk men'realisasi'kan mende alah ni.. aku nak cari software ni payah lah.. graphic tablet pon takde! huhu..
So, aku nak jugak try walaupon takde equipment yang lengkap menggunakan Paint. Yang terhasil adalah  :- 




comel tak?? ni 2nd try aku.. xde lar cun sgt coz sgt2 amatur kan? tak kesah lah... Practice makes perfect.. hehe.. nanti la kaw Faris Hakim, dikaw akan aku miliki!! - *nama untuk bakal graphic tablet aku kelak..*
# apesal ada name2 nih? nanti aku citer next entry. :P

#2 Aku abeskan masa aku dengan buat card untuk kawan2 and orang2 yang aku sayang!
Aku selalunya kalau buat card bler idea sedang mencurah2.. pape pon, idea dulu.. then bila2 ase nak buat, baru la buat.. biasa lar orang jenis ikot mood kan.. =P *jangan nak bangga sgt!!*
Banyak dah card yang aku dah buat sebenarnya. tapi recently yang aku buat,untuk adik angkat aku..Dik Akeym ^_^ Sambil buat dengan tekunnyer, aku pon layan la lagu2 besh!
Dan disebabkan aku masih lagi 10 tahun,*pfff!!* maka kebanyakan design semuanya comey2. *nak buat macamane, aku suke bende comey2 nih*









Oke. tu jer pon. Bai!



Monday, October 3, 2011

Annoying people~~~

ASSALAMUALAIKUM WBT


Anda pernah merasa menyampah? nak muntah? atau sakit hati melihat sesetengah manusia yang berperangai macam !@#$%^&*() ... mungkin... disini ada beberape klasifikasi yang mungkin buat anda terfikir atau setuju dengan kewujudan kelas sebegini...AHA~! 



1) Orang yang suka sangat iri hati atau perasaan hasad dengki terhadap benda yang dmiliki oleh orang lain dan kerja mereka nak merampas hak milik manusia serta having more than org yang mereka dengki itu.

2) Orang yang kerjanya nak cari kesalahan orang lain. Memang lah dalam dunia ni tak de manusia yang perfect and for a Muslim, kita wajib untuk berdakwah..BUT.... bukan dengan cara mengaibkan orang lain. Like I always stressed on, HATE THE SINS, BUT NOT THE SINNER.. boleh kah anda lakukan? BOLEH~! Jika anda mampu, insyaALLAH anda trgolong dalam kalangan orang2 yang hati nya bersih.. :)

3) Orang yang kuat merungut macam dalam dunia ni die seorang je yang hidup susah. Mak aku selalu la bagi kata2 mcm ni kat aku walapon aku selalu bebal nak dengar kan... "Kalau ang rasa ang ni dah idop susah sgt,INGAT! akan ada manusia yang hidop lagi susah daripada ang. Bersyukur selalu dan sentiasa berdoa agar dipermurahkan segala rezeki.."

4) Orang yang kedekut atau berkira sangat dengan orang lain. Perangai macam ni, seriously aku NO COMMENT. sebab perangai ni UG-GE-LEYH (ugly) sgt2.. aku pon suke jugak main2 dgn golongan orang macam ni.. org kata main tarik2 tali gituww~ senang jer.. Aku ni boleh kata hati pemurah la jugak kan... *perasan* so, kalau orang pemurah dengan aku..otomatik aku 2 kali ganda pemurah dengan die.. BETOL~  so kalau die buat perangai berkira dengan aku.. sorry der, PAPAI..!
# jgn ikot perangai ni keyh? tak elok... kalau orang layan kita dengan buruk.. kita layan dia balik dengan sebaik mungkin. baru lar betol kalau nak jadi orang baik, oke kanak2? ^_^

5)  Orang yang mempermainkan perasaan orang lain.. Dia rasa dia kacak/cantik so dia boleh main kayu lebih dari satu.. (main kayu tiga).. Rasa diri dah hebat untuk mainkan hati dan organ dalaman orang lain. Mungkin hebat~ tp kelak benda ni akan makan diri beliau balik. Doa orang teraniaya kan cepat dimakbulkan. ^_^

Sebenarnya ramai lagi jenis/golongan orang yang boleh buat kita rasa menyampah/annoys. Mungkin kita sendiri ada sifat2 yang buat orang lain menyampah tanpa kita sedari. Kita tak boleh nak ubah diri kita mengikut kehendak orang lain. Kekadang kita ni baik. orang kata kita nak menunjuk-nunjuk. kalau kta jahat pula orang kata kejam. Macam2... mulut orang tak kan pernah berhenti untuk mengkritik kerana mereka rasa mereka BAGUS. tapi, saya tahu... anda2 semua tak macam tu kannnnnnnnnnnnnnnnnnn? ^_^
 So, per'syaitan'kan pandangan dan kritikan mereka... tak perlu peduli apa diowg nak kata kerana pandangan disisi ALLAH lebih penting.. =)


Take a break~!

So, sejak kebelakangan ni aku terasa SANGAT puas menjadi seorang penganggur yg tiada hasil tuaian. Aku pon look out some recipes untuk di cuba.. Auwww~ ada ciri nak jadi suri rumah tak? hahaha >__<

Tapi recipe yang simple2 sahaje.. Kebetulan aku kelaparan  kat rumah. so, aku buat lar French Toast macam dalam citer Jepun, Buzzer Beat lakonan Yamashita Tomohisa. Memang tacink citer nih~ SO, tengak lar eh~!! *sempat promote*

Memg la senang sgt nak buat pon... aku pejam mate pon boleh buatkan~ haha... tapi aku nak cuba recipe yang lebih mencabar lagi..Hatta, sy perlukan sokongan dari anda semua!! haha * bunyik macam nk g olimpik..* Oke. tu jer nak citer pasal diri aku for last week..








hmmm... aku bukan nak tipu lar.. tapi minyak kat umah aku ni garang serta ganas2... abis kesakitan kulit aku terkena minyak yang panas ini.. ouch~~ =___=

Oke.. tolong jangan sekeh saya =P
Bai!


Sunday, September 25, 2011

Lelaki comel sangat apabila...

ASSALAMUALAIKUM WBT.

Baca title pun korang dah boleh buat muke dengan ucapan APEKAH? kat aku sambil menggeletar jer ase. kan?

APEKAHHH? 

Tak dinafikan dalam hidup aku wujud lelaki-lelaki dengan pelbagai jenis gelaran. Bukan nak kata tak wujud pulak wanita-wanita dalam hidup aku. Tgk title lar bhai~ LELAKI. so aku focus untuk mereka. Contohnya, Abah.Abg. Adik. Boifren. Ex- Boifren. Best friend. Ex-Best friend. DANG~!! sorry *OUCH!* dan bla bla bla.

Walaupun mereka ini macho. hero. hensem. tapi ada suatu ketika, keadaan atau kata-kata yang diungkap kan yang buat aku rasa mereka ini. AUWW~ comelnye!!  mata bersinar2 jep. *__* 
oke. mungkin korang tak rasa ape. tp cukup la sekadar aku yang rasa dan aku kongsikan bersama.

Pernah sekali. Aku cedera sebab jatuh basikal sebab budak buli aku. Patah dua gigi depan. dah macam vampire masa tu. Balik2. abah tengok and kata. "Sape buat die? meh sini abah pukul dia."
Masa ni aku ternyata tak rasa pape kecuali rasa dilindungi. Bila dah besar. ingat balik time kecik2. Auww~ abah comel sgt ungkapkan kata2 tu kat kak long!


Best friend lelaki #1 aku, Zack ( Identity die dirahsiakan untuk tujuan privacy. ) hadiahkan aku teddy bear. nama teddy tu Baby. Dia kata " Kalau ko sedeh, peluk lah teddy bear ni. buat teman bila aku tak boleh nak teman ko time sedih2 k?" oke. tacing sgt masa ni. Maceh Zack. aku hargai sgt2. Best friend sampai dunia akhirat. Promise! sob3 =')




Best friend #2 aku, Am. *bukan nama sebenar* 
Satu hari diwaktu aku tersangat la busy tapi tatkala ini Am sedang hadapi masalah. Maka aku pun luangkan masa aku untuk dia sebab selama ni he always there for me when i needed him. Apelah sgt nak dibandingkan his influences in my life. Sedang aku tunggu die kat KTM Serdang sebab bus die extra late than my bus. Then, die senyum jew bila nampak muka aku dari jawoh.
So, with question mark i asked.

aku : Nape??

Die geleng then said, "Tak la. Aku seyesly sedang serabut sebenar nya. tp bila tengok muka ko yang sedang tunggu aku dari tadi. without any word pun aku dah rasa tenang sangat2. " 
Seyesly masa aku dgar ayat ni aku terkedu. SubhanALLAH betapa pentingnya aku dalam hidup sahabat aku ni. and yah. Auwww~~ Am..,. kaw sangat comel hokeyy!!



Bila suatu ketika abg aku message aku bila aku offline and jam menunjukkan pukul 4 pagi waktu Malaysia . " Adik3~ adik dah tido ker? i need u. :'(  "
Masa aku baca ayat ni aku rase abg aku lar lelaki paling cute sekali. auwww~ sweet sgt sebab aku fikir. bukan aku jer yg perlukan die. die pon perlu aku untuk dilindungi. perasaan melindungi orang yang kita sayang sgt ROMAN. macam membunuh orang dengan penuh seni. ROMAN sgt! *oke. pengaruh anime One Piece*



Dan bila satu keadaan bila aku sedang merindui seorang adik. Boboi *bukan nama sebenar*

aku : adik...noona windu adik..Sehat tak?

Menanti. tapi tiada sebarang jawapan dari beliau. Aku abaikan message tak berbalas tu. 
Selepas beberapa jam. aku terima MMS gambar dia dgn quote "Kalau rindu. tengok la gambar adik.. =) "
EEEee~ geramnya kat Boboi. anda sgt cute bila buat mcm ni.



Pada suatu ketika zaman yang sudah menjadi kenangan dimana sedang mabuk dengan cinta... 
Bila semua message2 dari dia boleh buat hati aku yang keras pun jadi cair mencurah-curah macam air. (AMARAN : kalau tak mampu nak baca. jangan baca. sebarang aktivity muntah2 selepas membaca dialog ini adalah diatas pengelolaan dan tanggungjawab sendiri. Terima Kasih)

Aku :  Adeyh.. malu la saya dok cakap mcmtu.. cair hati saya.. huhu... 

Dia balas."Uish..susah la kalo cair hati tu. cepat2 dok dalam freezer. kot boleh bagi beku balik... ^_~ " Alahai cutenye awak masa ungkapkan kata2 tu dulu.. =) 


Dah. ni antara beberapa LELAKI yang comel dalam suatu kejadian dan yang hadir dalam hidup aku tanpa balasan memberi aku cahaya. dorongan. sokongan. kebahagiaan.  Ramai lagi tapi ni yang sempat aku coretkan.
Ketahuilah. aku hargai setiap ukhuwah yang terjalin antara kita dan insyaALLAH aku jaga dan pelihara ukuwah ini selagi termampu. Sayang kalian sampai SYURGA =')
oke Bai!


source pic : Ayah Google




Saturday, September 24, 2011

RULES OF LIFE.

ASSALAMUALAIKUM WBT

# If you intend to gain something. you must willing to let go of something.

 Kalau kita nak kan sesuatu, kita mesti korbankan sesuatu. Betul tak pembaris peraturan ni?
Walaupun benda ni aku belajar time Prinsip ekonomi. Peraturan pertama.

Aku rasa peraturan ni memang terbukti hipotesisnya. Nak kata aku gebang pon. Aku tak kesah. Sebab benda-benda LIFE macam ni kena alami dulu baru lar tahu sendiri. Itu la perangai kita. Bila orang tegur /pesan, cikit pun tak ambil endah. Bila dah jadi. Menangis mata darah pun tak akan dapat fix the past.  kan? kan? aku pun macam tu. don't worry. =)

# Kalau nak orang fahami kita. kita kena fahami orang dulu.

tak kira la dengan siapa-siapa pun. Ibu bapa. Kawan. Lovers. Suami isteri. Boss. Pekerja. Mak Cik kedai runcit. DANG~! sorry.*ouch*
Setiap perkara dalam dunia ni diciptakan berpasangan. Tolak tambah. Ying Yang. Keseimbangan.
Sama lar jugak dengan pembaris rule yang ni.

oke. enuff berfalsampahsafah. aku serius bosan hari ini. emo. haha
so aku pun buat perkara tak de pekdah.
1st, aku dok ulang dengar lagu ni. best sgt. dah 156 kali dah ulang ni. tak reti nak stop plak. HELP!
kidding. aku tak perlu diselamatkan. haha

ni music video die. aku layan lagu jep. tak tgk pon vids dia. korang layan la ngan aku. eh? eh?
layan taw! :P




# But I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well, it burned while I cried
'Cause I heard it screaming out your name, your name!

I set fire to the rain
And I threw us into the flames
Well, it felt something died
'Cause I knew that that was the last time, the last time!

Sometimes I wake up by the door,
That heart you caught must be waiting for you
Even now when we're already over
I can't help myself from looking for you. 


aku suka hayati meaning lagu. sentimental konon. pelishh~
HAHA XD


2nd, aku conteng muka dengan make up semalam. and hari ni tumbuh jerawat yang severe 2-3 bijik. *padan muka..gatai sgt conteng muka* wajah aku dah tak boleh terima make up yang heavy lagi. *TIDAKK~! * Y__Y

 # gambar sebelah kiri : dengan muka yang berconteng.
# gambar kanan sikit pun tak tempek pape. oke berminyak. tahu. tak payah nak nerakakan hati aku. senyap sudah. huhu. *emo*


Oke. Bai





Friday, September 23, 2011

cinta terakhirku~ =)

aku sangkakan aku dah cukup kuat.
tak pernah setitis pun air mata aku jatuh bila aku terima keputusan tu.
Redha dengan ketentuan.
Senyum seribu makna.

Tapi aku sedar. aku perempuan. yang dijadikan ALLAH dari tulang rusuk seorang lelaki.
yang diciptakan dengan tangisan sebagai kekuatan. Kelembutan jiwa yang mampu menggegar dunia.


beri aku peluang untuk menangis sampai air mata aku kering.
Tangis aku hari ini bukan bermakna aku lemah. tapi satu kekuatan untuk bangun semula.

gambatte,ne!

foey kuat~! =')

abah aku pesan....

ASSALAMUALAIKUM WBT

Semoga anda diberkati ALLAH selalu hendaknya.
WARNING : Entry aku kali agak alim sikit. Alim tu kan maksudnya berilmu. Jadi kiranya
aku nak kongsi dengan korang tentang ilmu yang aku ada. Walapun sangat amat sungguh sedikit ilmunya.Mungkin ada yang tak boleh nak terima ilmu yang aku ada. Aku pun tak nak cakap lebih-lebih sebab aku cuma nak kongsi ilmu aku je dan aku pun tak nafikan iman aku bertambah dan berkurang setiap hari. tapi kita kena ingat. ISLAM itu mudah dan tak pernah menyusahkan.


#1

Masa aku kecik-kecik dulu, abah selalu kumpul kami anak beranak then bagi tazkirah..
So, ada yang aku teringat. sorry sebab aku tak sertakan dalil-dalil atau hadith sebab aku tak nak memandai bagi dalil and hadith sewenangnya.


Abah kata, kalau kita ni nak ingat kat ALLAH selalu.. setiap apa yang kita buat, kita baca BISMILLAH.
Kalau kita buat sesuatu perkara dengan nama ALLAH, insyaALLAH tak kira lar apa yang kita buat, mesti akan diberkati-Nya.

Aku pernah lar cuba try test cakap abah aku nih.
*oke. please don't terai this at home.. masa ni zaman jahiliah aku. wei. sume orang ada zaman gelap masing2 kan?*

Masa tuh nak Ujian. pastu aku masa tuh suke sangat tengok television. study pon tak nak. Pastu aku punya tekun tengok tv sampai aku lupa esok ada ujian. Aku pun kelam sangat baca buku. Aku pun pulun lar apa yang mampu. So before masuk ujian tu, daripada rumah sampai la ke sekolah setiap yang aku buat aku baca bismillah.Konon kalau apa yang kita buat diberkati aku boleh lar dapat A. *nervous punya pasal*
Bila time nak buat ujian, aku pon buat lar sampai abis. oke. result aku terok masa tuh. jatuh sikit dari ujian sebelumnya.Aku pun fikir. "Laa.. ape ni? aku dah baca bismillah byk kali dah. xjadi pun?"
Bila dah besar, aku faham kenapa jadi macam tuh. Doa tanpa usaha sukar dimakbulkan kerana DIA suka kalau kita berusaha dan tak putus asa.Kalau tak dapat sebab DIA nak uji kita supaya bersabar dan lain kali jangan buat hal lagi. Tapi kalau dimakbulkan pun sebab DIA nak uji kita. Sejauh mana kita nak bersykur dengan nikmat yang diberikan. Tapi selalunya kalau diberikan nikmat kesenangan ni ada dua maksud je. sama ada ALLAH nak tutup hati kita. nazubillah atau DIA sedang bagi ujian terbesar untuk kita.  =)



#2

Abah aku pesan lagi...  Orang selalu takut dengan hantu, buatan orang, dan sebagainya. Pastu, mulalah minta bantuan dari manusia dan syaitan.Syirik. Minta pendinding lar. pengeras lar.eh? betul ka? :P
Tapi sebenarnya ramai yang lupa. Pendinding utama kita adalah DOA. bukan Dead Or Alive tapi DOA. senjata orang mukmin. Tak payah DOA yang power-power lar. Doa harian tu pun dah cukup. Berapa ramai daripada kita yang amal benda ni? Ada. saya tahu ada.
Anda semua kan org beriman. =)
oke. aku mengaku.sendiri pun kekadang lupa benda ni. serius. sebab tu lar kita kena saling mengingati kan? kan?


#3

Dah alang-alang ni. aku nak kongsi tips aku sikit.*tiba2 pulak masuk tips kecantikan... =__= *
Kawan-kawan aku banyak tanya kenapa muka aku sekarang berseri-seri berbanding dulu. *sapa yang kenal aku,korang paham kan maksud aku?*
Seriously, aku tak dak nak bangga plak kat dalam ni. nak kata berseri sangat pun takde plak.cuma aku nak kongsi ngan korang amalan aku. kalau korang nak ikut, ikut lar. tapi aku tak nak lar bertanggungjawab kalau tiba-tiba muka korang makin sebal kalau ikut tips aku kan. tapi aku yakin tak akan ada yang jadi macam tuh. 

#TIPS#
1) Untuk muka sahaja. aku rasa semua perempuan pakai pencuci muka kan? kalo tak pakai pun, tak kan tak pernah cuci muka. kan? kan?
Okey. bler korang cuci muka tuh. selawat lar 3 kali keatas Rasulullah  dan niat Ya ALLAH, bersihkan lah wajahku ini. Sinarkanlah cahaya dan berikanlah ketenangan kepada orang yang melihat wajahku ini. macamtu lar lebih kurang. Amalkan lar setiap kali kita cuci muka.  Senang kan? ^_^  Itu cara kita jaga mka kita secara rohani. =)


2) Ini pulak untuk orang yang solat lar kan.. pff~ *jangan nak sacrasm sgt*
eh. sape kata? untuk semua. Islam agama yang universal. =)


oke. kita ambil yang asas.
Bila kita ambil wuduk kita: -

Niat. pastu. untuk setiap basuhan yang kita ambil. kita niat :-

3 kali untuk muka : Ya ALLAH, kau berikanlah ketenangan kepada orang yang melihat wajahku ini.


3 kali untuk tangan kanan ke siku : Ya ALLAH, berkatilah supaya tangan ini akan menerima buku amalanku kelak.

3 kali untuk tangan kiri ke siku : Ya ALLAH, jauhilah tangan ini dari menerima buku amalanku kelak.

3 kali pada rambut : Ya ALLAH, jauhilah rambutku dari matahari sejengkal dipadang masyar kelak.

3 kali ntuk kaki kanan ke buku lali : Ya ALLAH, berkatilah supaya kaki ini akan membawaku ke syurga-Mu kelak.

3 kali untuk kaki kiri ke buku lali : Ya ALLAH, jauhilah kakiku ini dari menempah neraka-Mu.

Itu cara aku dan doa aku. mungkin korang boleh ubah doa ikut keselesaan masing-masing.
contohnya, permudahkan untuk menempah siratulmustakeem. permudahkan mendapat rezeki. macam2.
tak salah kita nak meminta pada DIA. walau dengan ape cara sekali pun..tapi seeloknya dan afdalnya. kalau kita nak minta dengan ALLAH, berwuduk. dengan cara duduk antara dua sujud atau bersujud.tadah tangan. kan? ^_^



hokey~ enuff. next entry kalau aku tak berapa nak alim. jangan tak kawan aku pulak hokey? XD

p/s : 1) kesimpulannya, setiap apa yang kita buat. gosok gigi ker. makan ker. tidor ker. ada doa dan niat doa sendiri. nak gigi putih ker. nak kurus walaupun makan banyak. nak cantik lepas bangun tido ker..apa saja. tapi macam aku cakap lar. kalau doa tanpa usaha dan tawakal memang sukar lar. =)

2)Abah aku selalu kata jugak. orang yang solat tak kan menganiaya orang lain dan aku yakin. =)




picture source : atok Google

Manja or gedikx?

Assalamualaikum wbt.

Sorry lama tak menaip dalam nih.. maklum lar orang busy.. *PANG~*

oke.. sorry kerana menipu. *usap2 pipi yang bengkak* Ada je benda yang nak dikongsi cuma semua perlu masa. =)

Entry kali ini aku nak bincang sikit pasal manja sikit-sikit dan manja yang berlebihan masuk tahap gedixx.. Oke. memang orang kata aku kategori gedixx azalinya tapi tu semua kerana mereka dengki dengan saya. Contoh terbaik,  Raja Muzamir ... Oppa aku sorang nih..haha,..

Bagi aku manja nih tak salah. Semua orang ada sifat sebegini... *sape yang geleng2 kepala tuh, baik korang ngaku dan angguk cepat..toksah nak tipu Foeylicious..xde pekdah pun* Tapi ada manja yang ter'over' memang sukar diterima oleh masyarakat. Aku tumpukan perbincangan ni kepada perempuan sebab seriusly kalau ada lelaki yang buat perangai macam nih, aku speechless sangat2. oke.
Ini antara list perangai manja yang orang selalu buat.

1) Bler buat keje.. merungut jer lebih… hasil xde ler sgt pon..  

Dak manje :  letihnyer sy~ xlarat sgt2 dah nih… huhu…

org 1 : letih? Awak buat keje ape jer?

Dak manje : banyak~~! Tolong printkan proposal bos.. tolong buat coffee… tolong buat blueprint… tolong kemas fail kt stor.. huhuhu =((

org 1 : bukan sy ker yg buat sumer tuh?

Dak manje : ha’ah… mmg pon.. tp sy tolong tengok awk buat keje2  tuh… penat taw~~

org 1 : =__="


2) Boss bagi kerja banyak bukan main, marah-marah… merungut2 kata kerja byk nak buat pastu mula lar call member/boyfriend…tak pun main game game dulu sebb tension sgt buat keje..


Dak manje : uchuk.. tolong lar baby uchuk… keje boss kat baby banyak sgt… xlarat taw nk buat… td baby men game dulu.. stress sgt.. pastu online2 kejap.. ihik2~ camner nih uchuk? Baby byk sgt3 keje nih.. dah ler sume kne submit esok…huhuhuhuhu  =’(

Pakwe : wat lar skunk.. abeskan malam nih jugak.. settle lar msalah. K baby,bai

Dak manje : ………………..*speechless*


 3) Keje byk sgt2… kdang2, sampai solat pon tak sempat nih… tp bler member ajak kuar… dan2 siap keje bagai…

Org 1 : awk.. tolong saya printkan paper nih and bg kat boss boleh?

Dak manje : alaaa.. awak nih.. tak nampak ker saya ad keje ni?

Org 1 : bler dah abes buat keje lar.. please..

dak manje : keje sy byk nih… ptg baru siap..agak2 siap kne OT lg nih.. mane sempat sy bg boss.. mintak tolong org lain k? (then, dtg member)

org 2 : U.. kitowg nk g Tambun after work time ni.. tp td dgr u byk keje  nk buat OT eh? Next time la ajak u k?

Dak manje : ye ker? Ehh.. xde lar.. boleh siap ni before work time nih.. xpayah OT pon siap nih… I ikot eh?

Org 1 : !@#$%^&*()

4) Bler berdebat, mesti nak menang. Walpon mmg point die dari azali nya dah salah. Biler tak de point dah nak balas. Die pon salahkan orang dan merajuk.

 

Org 1: Awak.. dengar lar cakap saya ni. Nak eja kucen dalam English, C.A.T… CAT. Bukan K.A.T.. mmg la sound same..tp salah..

dak manje : mane ad.. sy tgk kt dalam kamus lar.. betol lar ejaan die.. K.A.T… xpyah la nk salah2 kan sy nih.. sy dah usya dah siap2..

org 1 : ok..fine.. bak sini kamus.. meh tunjuk kat saya ejaan cam gitu.. (bler dah tunjuk.. mmg sah2 salahnyer)  kan dah cakap.. ejaan CAT.. bukan KAT…

Dak manje: ala.. awak saje jer nak malukan saya kan? Ni ntah kamus mane ntah awk amik pastu tukar ejaan. *blah sambil hentak2 kaki*

org 1 : ler..bukan kamus nih awk yg cari n bg kt saya? =___=


5) Kalau org bagi teguran secara elok die tarik muka.

Org 1 : awak.. Surat nih salah… alamat salah.. tujuan salah.. semua salah..macamana boleh silap ni? Kan saya dah bagi contoh format yang betol.  

 Dak manja : ape pulak..?  betol lar saya ikot format yang awak bagi tu..! saya copy and paste jer surat awak bagi tu..  *marah2 balik*

org 1 : alahai member~


6)  lolypop+chocolate+ ice cream + junk food mmg fav. Pastu biler org tak belikan, menangis teresak2 guling2 tak cukup tanah.


7) Sentiasa nak lebih dari org lain.


situasi #1

*org 1 jatuh  terpeleot kaki depan mata*

Org 1 : Ouch..!sakit nye kaki ni.. macam xleyh nk jalan jer nih..

Dak manja : I pon same..sakit pinggang… xlarat dah nak jalan.. *padahal kawan sedang cedera parah kt bwah tuh.*

situasi #2

Dak manja :  Berapa friends you kat facebook? 
      
Kawan : Hm.. 2000 lebeyh jer.. U plak?

Dak manja :  Xramai pon.. *padahal die ad 1000 lebih then cepat2 g menambah friends supaya melebihan kwn die td.* 

 8) Bler depan org, sume nye baik bagus sopan cantik… pijak semut pon xmati.. bler kt blakang, sume hancus..

(depan org ramai/dpn org yg de nk amik hati)

dak manja : ehhhh… xpe2… biar saya yg buat… arini duty sy lap meja… =)) *senyuman yg semakin lama semakin lebar hendaknya*

rumet : ehh…? Bler mase plak kite pernah tetapkan duty kt lam bilik nih? Bukan selama nih, sape makan die basuh sendri ker? =___=

Dak manje : awk ni.. ad lar… sejak dulu mmg macam nih kan? Buat2 lupe plak… :D

 (biler takde org)

rumet : beb, cutikan arini? aku nak lambat nak g kerje nih.. t tolong basuhkan pinggan cereal aku please... t semut dtg lak kalo biar cmtu jer..k bai…

*sengaja tunggu rumet kuar n then jerit kuat2 supaya sumer housemate dengar*

dak manje : BASUH LAR SENDIRI!! ITU PON NK SURUH ORG..SENDIRI MKAN SENDIRI BASUH LAR. ORANG LAIN PON AD KEJE GAK NK BUAT!!! *alahai*

9) Buat-buat innocent depan org ramai/ org yang die nak impressed tp sebenarnya die lar paling expert.


Pakwe    : abg xsuke lar perempuan lepak-lepak tepi jalan macamtuh..

Dak manja : erk.. ha’ah kan.. trok tol kan… jom lar ok tempat lain.. ayang pon tak suke tgk. Kesian kat diowg… xde life agaknya…

Dak melepak : weyy Rock Hayu~!! Datang pon kaw.. lame eh xdtg lepak sini ngan kitowg! G mane jerk kaw?

Pakwe : !@#$%^&*()

Terus terang aku katakan malah aku sendiri tak tahan dengan orang2 sebegini walaupun kebanyakannya aku sendiri pn mengaplikasikannya., *KADANG-KADANG HOKEYY and at certain people ONLY* Tapi siapalah kita nak menilai sesuatu perkara itu. Mungkin kita ada pendapat masing-masing tapi sebagai manusia yang bertamadun, aku rasa tak perlulah sampai nak membenci golongan macam ni. betol tak? =)

OK.BAI~!

source pic : pak cik google~

 

Friday, September 16, 2011

Lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik.. InsyaALLAH

As i facebook-walking seeing through the net.. *perghh...stalker hebat* I came through this page and surely this words get my attention.. insaf beb.. insaf... Y__Y

Antara tanda lelaki itu baik adalah dia TIDAK AKAN PERNAH MEMBICARAKAN SOAL SEKS ATAU YANG MENAIKKAN SYAHWAT denganmu sama ada melalui sms,telefon atau berdepan,SELAGIMANA DIA belum bernikah denganmu. Mana-mana lelaki yang membicarakannya atau meminta sebelum bernikah adalah lelaki jahat dan tidak layak dijadikan suami atau itulah bakal suami penzina, kecuali apabila mereka bertaubat.

 sumber # taken @ fb by page Khazinatul Asrar via Ustaz Zaharuddin.

I guess it is the same for female as well... 
Once, my friend told me about this and it cross my mind...
Perempuan pun sama sekali tak boleh buat perkara-perkara yang menaikkan nafsu lelaki kerana sesungguhnya perempuan adalah fitnah dunia yang terbesar... mcm tu lar lebih kurang kata2 beliau.. thanx for the reminder friend...
Lesson for me especially and all the blogwalkers. Selamat beramal.. =)

Tuesday, June 14, 2011

Khitbah (Bertunang)

ASSALAMUALAIKUM W.B.T


SABTU ,4 JUN 2011

Firstly, majlis ni dah berlangsung 2 minggu yang lalu, tp aku baru nak update pasal nih sekarang..
Majlis yang aku nak kongsikan ni adalah Majlis bertunang sepupu aku..yang technically Majlis pertama dalam keluarga belah ayah aku, which specifically dengan nenek aku... *Nape lar complicated sgt nak faham nih??* 

okay2... let me explain first.. Arwah atuk aku, which was my late father's father ada 2 orang isteri, and 14 org anak..Jadi, opah aku ada 2... opah tua and opah...Ayah aku nih anak kepada isteri kedua iaitu, my Opah... Opah ada 3 orang anak dgn arwah atuk.. Ayah aku yang sulung, Pak Ngah and Acu...
Sepupu aku yg bertunang tu, adalah anak Acu aku yg ketiga yang aku panggil die as kakak...
Okay...got it? lets move on...* =____= *

Well, mula2 skali.... keluarga tunang kakak dtg untuk merisik atau dlm Islam nya kite panggil, Ta'aruf...Maksud ta'aruf = *Taaruf adalah kegiatan bersilaturahmi, kalau pada masa ini kita bilang berkenalan bertatap muka, atau main/bertamu ke rumah seseorang dengan tujuan berkenalan dengan penghuninya. Bisa juga dikatakan bahwa tujuan dari berkenalan tersebut adalah untuk mencari jodoh. Taaruf bisa juga dilakukan jika kedua belah pihak keluarga setuju dan tinggal menunggu keputusan anak untuk bersedia atau tidak untuk dilanjutkan ke jenjang khitbah - taaruf dengan mempertemukan yang hendak dijodohkan dengan maksud agar saling mengenal.
*source = Google wikipedia

aku xde masa kejadian nih berlaku..so nak describe lebih2 pon xleyh lar... tapi dalam majlis nih, tunang and keluarga beliau dtg untuk melihat kakak samada diowg setuju ataw tak untuk ke peringkat seterusnyer iaitu khitbah (bertunang) mcm yang di explain di atas..

So, bler kedua-dua pihak stuju...majlis khitbah pon diadakan alhamdulillah... =)
Untuk majlis nih, aku bantu jugak sedikit sebanyak dalam membuat hantaran dan kenduri kecil-kecilan.
Opah kata, selalunya majlis khitbah xde lar beriya2 sgt sbenarnya... tp untuk memeriahkan khabar gembira keluarga dan bila pihak lelaki bagi hadiah, kita terima dan balas semula sebagai penghargaan dan budi bahasa kita..

Okay, sekali lagi untuk majlis ini..aku tak pergi jugak....ada beberapa reasons kenapa aku tak hadiri majlis nih dan terlepas upacara sunnah...<------ okay, ni abah yang cakap.. "Kak Long xnak pegi takpe lar..cuma kak long xdapat lar tgk sunnah khitbah semua.."
*disebabkan aku tak pegi, so aku pon tataw ape yg menjadi sunnah tu...*

Antara reasons kenapa aku tak hadiri majlis ni :-

1. Aku perempuan
2. Cucu sulung yang dilangkah bendul kan
3. Malu
4. Aku kene hantar 2 kawan aku Atun dan Farah kt bus stesen sbb diowg kne balik KL dan Aloq Staq... :)

simple x reasons aku nih? hahaha... *mengada jer lebih..  =____=*

nak tgk hantaran yang Aku and Atun buat? kami xde lar buat semua..cuma plan nak buat hantaran ape dan susun bagi cantik jer...




chantekk x? *wajib angguk~!!*

=)


disebabkan aku tak dapat nak pergi majlis tu, mereka ni pon bagi lar aku gambar2 Majlis khitbah nih....
sweet eh? Y___Y
byk gambar yang tak boleh nak di reavealed... Kan kakak dah jadi tunang orang...harus lah xboleh tunjuk muka... kalo bukan tunang pon still NO NO~~ :)

ni antara yang berlaku masa majlis tu....


 cincin tunang kakak ^____^
hijaw eh blah lelaki...ni yg aku suke nih..mcm amik hati aku je...*kes kne langkah bendul*

 orang-orang tua berbincang..kite makan ajer... hepi lg ^____^


 Antara org2 dalam famili aku.. dari belah kanan, Tok Le.. adik Opah aku and my beloved Abah...
 Ni bakal mak mertua kakak sarungkan cincin kat kakak sebagai tanda..



 Antara hantaran2 yang ada dari kedua2 belah pihak..

tetibe ase rugi plak aku xde..bleyh pose ala2 model..*wlpn bukan mjlis aku kn? DANG~!*

Anyway, personally....Kak Long ucapkan tahniah.... kakak skunk dah nak jadi isteri org... semoga jadi isteri yang solehah dan insyaALLAH segala yang dilakukan menjadi ibadah untuk bekalan di akhirat kelak... doakan kak long plak eh lepas kakak.. hehe :P *gatai... =____= *

InsyaALLAH, dgn izin ALLAH.... raya nih kenduri kahwin...^_____^ suke~!! 

k..later~
TEE HEE XD


Saturday, May 28, 2011

Me and the Pirates~

ASSALAMUALAIKUM  W.B.T

THURSDAY,19 May 2011.This happens last week but aku baru nk update this story now..Sorry kinda bz… kemelut dunia…ecececeh..*gedik teman dengor…*

Minggu lepas seriously *bukan sengaje ngada2* aku mmg serabot menguruskan thesis aku…selepas 5 kali tukar tajuk and contents, akhirnya thesis aku pon dijilidkan~ lalalala~ suke3 ^___^

Mse ari tersebut, jumpe Dr. Khamirul Amin Matori or name glamour die, Dr.KAM pg2 buta dengan penuh harapan supaya die dah siap semak draft aku tuh… Sampai2, dgn keyakinan yg menggunung bahawa beliau tak semak lagi draft aku, aku pon ketuk bilik doc…

Dr.KAM : Masuk.. sy sebenarnye xcheck lg draft kamu..
Aku        : xpe..sy dah agak dah..*erk..terlepas ckp.. :-P*
Dr.KAM : okay..sape dulu?

Merujuk pada aku dan Dayot. Setelah dua-dua draft disemak, dayot pon dgn buat muka comel mintak doc approve kan draft nih…Buat muka kesian abis ckp nak balik malam nih… Doc pon ckp, sy mmg nak bg kamu borang kuning hari ni.. tapi make sure yang semua pembetulan dibetulkan.
HAHAHAHA~ >__<  begitulah hati aku bler dengar ayat doc tuh…

Dah kluar tuh..Dayot pon ckap..

Dayot    : Dayot ase nak kluar lar..
Aku        : Dayot nak g mane?
Dayot    : Ntah la… Mines mcm dah common sgt…
Aku        : Mid jom~! *mastermind tol*
Dayot    : OK gak… tp kite g ptg skit..dayot nk tido dulu..
Aku        : OK..set…

Agak petang jugak r kitowg gerak..kul 7.30 mlm..Aku tak tahu ape yg aku pikir time tuh, jnji aku sampai gak Mid before aku balik umah.. So, I did..We did.. hehe…Sampai2,dalam kul 8 gak..alhamdulillah, our journey kinda blessed.. selalu kalo nk tunggu bas n train mangai… ase nak bako jer tiang bas and stesen komuter tuh…
Sampai2.. dayotnyer target, jusco.. nak cari jambu katenyer… Aku xde plans pape pon..mmg follow jer budak kecik nih… Then, kitowg agak kelaparan…aku ckp, pape pon nk buat lepas nih, tolong ler p mkn dulu.. kitowg pon g lar makan kt DOMINOs..kempunan pizza..  *SAPE? SAPE? < ---- aku ler..=____=*

 seriously aku pon tataw knape aku buat muka hampas sedeyh camgitu... =___=


dayot berselera giler...lapor sesgt time nih~
Then, kitowg g merayap kat exhibition... part of Mid Valley yang paling aku suke, diowg slalu buat pameran yg awesome..~ tremendous effect and aku pon tak terfikir diowg nih tergamak bina replika sejibik macam kapal BlackBead mcm yg dalam movie Pirate of Caribbean : On Stranger Tides nih..
Aku and dayot pon xlepaskan peluang untuk jadi Model dengan harapan dpt berlakon next filem Pirate of Carribbean 5.. *PANG~*





awesome kan..kan? *angguk cepat!!*

 ohmayy~ lawo nye gambor nih..sape yg capture? ME~! ^__^



Model2 fofuler yang tak bertauliah coming through..ke tepi~!! TEPI aku kata~~



 sape tangkap gambor yg chantekk2 nih?? ME Again~ *DANG~*


         dayot ase sume harte2 tuh die yg punye.. model *** (not gonna say it in words)



Antara harta *Harabuji aku : Kapten Jack Sparrow~ lalaala





*Harabuji : grandfather in korean
k la...sorry...diz time belambak sgt gambo...hahaha~~ orang kate, single picture explain thousand of words...so technically aku dah explain lebih dari 13000 words...HAHA~

see yah later~!



Saturday, May 21, 2011

betrayal

ASSALAMUALAIKUM..

Do you ever feel betray or being discriminated? I have~~
Haha... dah mcam lagu eminem lak kan2? 

Pernah x rasa dikhianati biler kite ad kawan baik, dan die nih officially gak berkawan baik dengan musuh kita? complicated x? jap..mari kite simplify semua ni dgn gambarajah... *ni kes dah selalu sgt buat graf dlm thesis... muntah hijau*



haa.. jelas x? hehe...
rase sgt sakit hati bukan? isk2... tak tahu lar nak ckap mcmane..ALLAH jer yang tahu berape sakit hati nya kan? *campak phone bertubi2*

Lagi2 rasa macam musuh kita tuh sengaja jer nak rampas best buddy kita... tambah lagi sakit hati...*tendang2 dinding*

hmm..bg situasi sebegini, aku ada pendapat aku sendiri...yang pertama : if you are a good buddy, sesungguhnya anda tak akan melarang dengan sesiapa pon yg buddy anda nak berkawan selagi ianya tidak memudaratkan buddy anda tersebut..betol tak? ^___^

kalau anda rasa anda tidak selesa dengan keadaan untuk keluar bersama2 buddy dan musuh anda, kan bagus kita berterus terang dengan buddy kita.. supaya perjumpaan bersama2 dapat dielakkan..tetapi, seharusnya kalau kamu syg kan buddy kamu.. aku rasa tak menjadi masalah untuk berbaik dengan musuh kita..mereka juga manusia.. bagi aku, hipokrit nih kekadang juga bagus kerana ia sebenarnya adalah imej kita...

okay..sebelum tuh,biar aku explain ape itu imej. Masa aku belajar subject Character Building, cikgu kata imej adalah perangai kite apabila kita berhadapan dengan pelbagai jenis manusia termasuk ibu bapa, cikgu, rakan2, client, kawan sepejabat or even lovers.

imej nih kira semacam perisai atau bahasa omputihnyer shield untuk kita.Untuk lebih mudah...katakan, kalau kita dengan ibu bapa kita.. sama tak perangai kita dengan kawan2? ada yg sama..ada yang tak..contohnya.. dengan kawan2 kite bleyh men sepak2...men tampor2...buat lawak terlalu bodoh.. panggil kwn2 kite bangkai..biatch dan sebagainya... tapi dengan parents kita, tak kan kite nak ckap cara macam tuh kan? mungkin lebih sopan kalo berguraw pun..



kalau dengan lovers pulak, kita bleyh lar manja2 tahap dewa... tp kalaw manja dgn kawan lebih2 macam tuh, mungkin kene lempang ataw kene tendangan tanpa bayangan macam aku selalu dapat... jadi, setiap peringkat manusia yang kita deal with, ada cara, ada batas dan juga ada imej tersendiri. Jadi, pendapat aku imej tergolong dalam satu kata adjektif iaitu hipokrit. 



Contohlah kan...(tiada kena mengena antara hidup atau pon yang telah meninggal dunia) Aku sendiri benci seyh nak tgk muka org nih sbb die nih suka lar buat2 baik depan org..tapi kat belakang, kemain suka mengutuk. Kalau boleyh, nk tgk muka die pon aku x tergamak.. sbb malas nak terlibat dengan activity xberape sehat itu..Tapi disebabkan aku terpaksa melalui rumah die biler nak kuar rumah, jadi aku cuba bersikap menjaga hubungan sesama jiran tetangga dengan bertanya khabar dan menunjukkan senyuman yang manis. hipokrit sgt kan? tapi, itulah imej... sesungguhnya.berdamai dan bermanis muka itu lebih baik... dan yang lebih baik adalah tiada senggeta diantara kita... betol x? betol x? 


huhu..berbalik kepada tajuk utama... bila kita ase sakit hati best buddy kita berbest friend dgn musuh kita...pendapat kedua.. mungkin juga hubungan yang complicated ini sebenarnya suatu petanda supaya anda dan musuh anda untuk berbaik..mungkin sebenarnya kita telah bersangka buruk dengan musuh kita. mungkin?  sesungguhnya xde ape yg dtg dengan baik dari permusuhan dan persenggetaan.

so, for conclusion.. in order to feel peaceful, berdamailah sesama kita.. tak dinafi kan aku sendiri ada jugak muka2 yang aku tak berapa suka nak tgk.. *macam lar muka kau tuh org suka sgt nak tgk kan??* apa nak buat aku juga manusia..*alasan~*  =___=
tapi aku cuba sedaya upaya untuk hilangkan sifat sebegini...*burok benor ad perangai macam nih..*
Sama2 lar kita berubah menjadi manusia yang lebih baik kerana apabila kita menjaga hubungan yang baik diantara manusia, nescaya hubungan kita dengan ALLAH The Al-Mighty juga terpelihara.. :)


okay..that's all...
TEE HEE 
XD



Tuesday, May 17, 2011

10 things about me..lalalala~

ASSALAMUALAIKUM W.B.T


Allright... entry kali about responding my best buddy's blog, nina about 10 things about me~ setelah berhempas pulas memerah otak kan...comes out with these... *mcm susah sgt kan? diri sendiri pon tak tahu*

1. sy suke ice cream vanilla!!

2. mengidam macam2 gadget... iPad, DSLR, PSP, Android phone *memang berangan giler2.. sian budak nih*

3. ske kumpul barang... anything that interest me

4. buat kerja time org takde or dah tido..

5. insomia yg tak berape tegar..lala~

6. penonton wayang yg tegar... sume citer nk tgk~

7. aku ad list yg aku nak buat in my life whether me alone, or with friends and family  *stakat nih 2-3 jer yg dah lepas...petetik tol~ *

8. jenis yg xbleyh pegang plastik.. kalo shopping kne bwk beg shopping siap2

9. mabuk darat... so, nk ilang muntah : - minum ice cream soda

10. tak suka pinjam barang org unless tahap bleyh mati kalo tak pinjam, but love to share things that are mine with others... :-) *konon pemurah lar kan~*

okay..dah respond.. suke3 ^___^

later~

Saturday, May 7, 2011

i'm home + selamat hari ibu~!

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Saya sudah berada dirumah.... bleyh bayang x betape happy nye aku menaip ayat2 ini?? hahaha...alhamdulillah... baru jer sampai rumah dalam pukul 10.30 mlm tadi... taw x bende ape yg first thing aku buat lepas hangkut suma brg2 masuk bilik? haa~~ aku pn tergamak lar p tgk tv...^____^ lama toi xtgk tv... hampir terlupa bgaimana kah itu television..
* mohong ngat aih~ =____= *


yer...barang2 aku selama aku hidup 3 tahun di UPM begitu byk yer....sampai penuh kereta abah...huhu...pastu pulak..susun2 kat dlm bilik mcm dah kedai bundle jep aku tgk....masuk2 mak pon tanya, 

MAK : pa dia lah kat dalam beg nih..? *merujuk kepada beg yg pling besar diantara semua*
AKU : beg nih? beg and kasut kakak... hehe
MAK : astagha~ Kak Long.... ang nih la....buat pa beg byk2 nih? Nih pulak boh pa? * merujuk
            pada beg yg 2nd terbesar*
AKU : ehehehe~ dalam tuh semua tudung2 kakak... :-P
MAK : tu dia...dulu kakak bukan ad pon suma nih... dok perabih duit lar tuh...
AKU : huhu... lar..ni suma yg kakak dok ad time 3 tahun kt upm kot... mmg ler menimbun lagu
            nih...tu dulu... la ni kak dah pndai nk cantik2..hehe


mak aku hanya mampu geleng paler jer... baru mak tahu anak mak nih perempuan? huhu...

Neway, aku belikan mak baju...but aku tak ingat aku letak kat beg yg maner satu... kejam x? huhu... esok kakak kemas2 bru bagi kat mak eh2? hadiah sempena belated besday and mother's day.... mcm my mom's friend kata, xpayah gatai nk sambut mother's day..hari2 kot hari ibu... len la kalo xingat kt mak, lupe diri ler name nyer...tersentak disitu..huhuhu =____=

Teringat lagi. ad satu masa tuh... salah sorang member aku accident and terok kat bahagian mulut.. so, mmg susah bagi die untuk makan... kami pun usaha lah buat sesuatu supaya die bleyh makan... die try makan bubur..tp bubur akan melekat dlm mulut...sakit tu..huhu... last2, kmi pun cuba masakkan megi bg die makan...tp, mmg susah tgk die makan... aku tak tahan tgk die seksa macam tuh, aku pon capai phone and kuar dari bilik... tros aku call mak... aku nih jenis yg xcari mak kalo tension... konon tough ler.. tp aritu, mak lar org yg aku nak dgr sore sgt2... dgn sebaknyer aku citer lar pasal keadaan member aku tuh... mak aku pon xpernah tgk aku sebak mcmtuh skali...mak siap syorkan ubat2 yg patut untuk member aku tuh.... mase tuh, aku tenang sgt bler dpt dgr sore mak... :')
 glad i have you mom, wlpon kite suke sgt gado2... huhu...tp skunk rather than gado2, mak dah byk suke ikot sy... :-P sume product kecantikan sy, sume mak nk try...hehe.... *xpe mak... amik lar pencuci muke sy tuh eh... kakak xkesah pn...sume tuh dari duit mak juge...haha*

sy nk cakap nih..hehe... sy xde lar se'creative' macam matluthfi siap buat video every year tuk mak die tuh... tp mcmane ikhlas nyer die sbgai seorg anak melafazkan syg kat mak die, mcm tuh juge lah dgn sy...^____^

pada Mak yg melahirkan sy, membesarkan sy,memanjakan sy dan suke cari gadoh ngan sy... 
pada Ummi, ibu susuan sy yg membesarkan sy dgn susu nya...
pada Mak Manis ibu angkat sy kt kuala kerpan,kedah yg sentiasa ingat kat cheq walpn cheq selalu ilang nomboq tepon mak....
pada Mak abg yg melahirkan abg sy yg baik,caring and the greatest abg ever in my life....
pada Bonda yg sweet, selalu layan perangai sy and always bg nasihat2 yg berguna kat kami semua
and last but not least to ALL mothers out there~

HAPPY MOTHER'S DAY....

kakak/kalong/atin/foey syg kat anda semua~!! ^____^

semoga ALLAH senantiasa ampuni dosa2,permurahkan rezeki, permudahkan segala urusan ibu2 ku dunia dan akhirat dan ditempatkan antara golongan2 yg tinggi darjatnya disisi ALLAH S.W.T...Amiin~~ ^___^


Syurga itu dibawah tapak kaki ibu... :-)
dulu masa kecik2 kakak xpaham pon pa maksud die..jenuh lar dok tgk tapak kaki mak, pa pon xda...
but now i know... :-)

thats all for now...
TEEHEE XD







Monday, May 2, 2011

aku di Mauritius??? =___=

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

A few days ago, after my SOLID ADVANCE paper, i decided to be tour guidance for my junior, Zakiyah which is from Mauritius. She would like to go for shopping to Jalan Tar and places around Kuala Lumpur.
Since there is no much time left as i'm having another 2 papers and after the becoming papers, i'll coming home, *pasang lagu I'm coming home by Dirty Money* so i have to accompany her for that purpose....


Byk tol tempat aku kene gi ngan beliau...1st jumpe member... then, tunggu bus komuter jer dah dekat 2 jam... =____= xsangka aku begitu mempunyai kesabaran begitu tinggi..apetah lagi dgn keadaan aku yg xberape nk sober dgn x tido nyer..jawab exam pon blur2 sbb blank sgt...huhu

Nek komuter, turun kat stesyen pertukaran KL Central, KL CENTRAL~*tiru ala2 operater KTM ckp*
Disini, kami jumpe lar dgn cousin Zakiyah,Yousof and his friend that i can't remember his name was..sementara nk tunggu depa sampai... kami pi try kerusi urut Rest n Go tuh... ya lah...masing2 perlukan urutan tersebut lepas jwb paper yg agak mencabar minda...tgk zakiah...muke nikmat giler dpt urutan..hehe


Lepas tunggu dalam half an hour, kami pon meneruskan perjalanan ker Masjid Jamek~ yeay!! and all the way there, aku dgr diowg cakap dalam bahase perancis membuatkan aku rase, aku yg foreigner disitu hokeyy~ haha...
Dah name pon kuar ngan org asing... aku pon kne speaking the whole time...aku pon tataw mcmane aku speaking depan diowg..mungkin diowg bleyh bg level english brape yg aku layak kot..hahaha =____=


Sampai jer kat situ, tros p shopping... so, aku lar kne jadi haggling dealer diowg n translator kat diowg..hehe...suke3~ *bab2 shopping kaw suke eh?*
Habis jalan kat masjid jamek, masing2 lapar... xmakan pa kot... tgk jam dah kul 2...huhu...mane xbunyik perot masing2... disebabkan aku tataw lar diowg kat mauritius tuh makan pa, aku pon ajak lar diowg mkn fast food..senang nk settle...nak p SOGO  lar konon..on da way nak g, tetibe nmpak kedai2 mkan melayu kat tepi jalan... diowg pon tgk lar mak cik kt situ sibok dok bakar ikan bakar...hatta, terngiur dan kagumlah akan mereka pd situasi tersebut...siap tgkap gambo nih haa... diowg pon tnyer lar aku amende ler name nyer tuh..aku pon kata lar..it's call ikan bakar...

yousof       : what kind of fish is that?
aku            :    =______= *dalam hati, mana lah aku nak taw jenih ikan pa...nampak sgt muka jrang p pasar...*
        i don't really know what type of fish they used...  but they soak the fish with various types of spices and then let it cook like u saw just now...

mmg aku tataw..sumpah... ikan pari aku taw lar...tp aku plak lupa omputeh name die pa..aku pon ckp tataw jer la..hampeh..haha~excited diowg nk try mende alah tuh.... aku lak, tibai mihun sup jah..haha... perot aku lapar sgt... tak bleyh nk telan nasi..takot muntah... so, aku tgk ja diowg mkn ikan bakar dgn seleranya...sonok tgk... perbualan mereka masih rancak dgn bhasa perancis..but still, sepupu zakiyah and his friend mmg gentlemen.. =) 

Alhamdulillah, bler perot dah kenyang...aku pon semangat nk pi jalan... hehe... yg Yousof  dan kwn die nk g Low Yat... then, janji jumpe kat Time Square... kami berdua pon start lar operasi shopping of the year...suke lagik...lalala~~


first, carik kedai favourite aku untuk shopping tudung.... aku bli sehelai dua jer tudung... xsampai MYR 20 pon... in the other hand, xsilap aku, zakiyah bli byk giler tudung... shopping in the behalf of her big sister... Dalam 40-50 helai jugak lar tudung... but yg buat aku kecewa sikit, sikap cashier kedai tuh... biadap biler bercakap dgn pelanggan. Kalau tak dapat nak penuhi permintaan pelanggan, at least said nicely, "Sorry mam, i can't find you the shawl that you want.." kalo xreti cakap org puteh pon, there is always be a gentlemen that will translate that for you...Aku sbgai Malaysian, agak malu skit dgn kelakuan bliau yg agak kasar tuh...Malaysia kan kaya dengan budaya ketimuran dan ketatasusilaan yg tinggi... praktikkan.. at least a bit of it... aku pon bukan nya  lemah lembut sgt... bukannya ketimuran sgt pon.. but still, kekalkan ciri2 adab org malaysia tak kira lah die kaum ape skali pon... we're Malaysia y'all~ P.O.Y.O~! 
* Proud .Of . Your .Own * okay abaikan bliau...coz i know lot's of Malaysian sume sopan santun, lemah lembut..yer x? yer x? hehehe


dah beli belah kat situ... next, aku pulak nak cari beg karung... beso yop... nk buat beg kemas barang2... kan teman nk balik umoh dah... ate brang teman pon byak bebenor...sampe kene berkarung2...hehe... udoh bli, singgah pulak kat kedai pin tudung... mmg zakiyah shopping habis habisan... mcm tiada esoknya~ pin tudung, aku ase, separuh kedai tuh abes die pungut sume..*exaggerated tol~* pastu singgah MYDIN...shopping lagik...dan lagik..dan lagik....
Lastly, kitowg lepas ker kedai jual Saree... mmg sonok aku tgk org kat situ pakai saree..aku pon tak ketinggalan jugak belajar cmner nk pkai saree...ngade2 tol.. :-P but seriously, satu saree pon dah dekat MYR 200-300. Ad yg mencecah beribu2... haa~ sape kata baju2 n kain2 kat malaysia xdasat mahal mcam kat Oversea? SAPA? hahaha.... setelah meneliti dan pikir sepuas hati, zakiyah pon amik ler sehelai saree yg bernilai MYR300... mmg cantik... suke tgk die pkai..ayu jer.... :)

Agak lame gak r kitowg kat Jalan TAR tu...stiap kedai yg kitowg pergi, anggaran sejam lebih.. Lame jugak budak nih shopping...mengalahkan aku... *terase defeated disitu* 


Yang Yousof dah call byk kali... kami dok kata kmi on the way... xabes2..padahal dok cangak kat Jalan TAR lg..haha... mmg nk kne sembelih... haha... gegas2 p Time Square lak.. Shopping pulak kat sana...
Stokin lar... Legging lar...Eye Shadows... seyes byk giler brg..sampai aku pon tolong hangkut barang2 die...last2...dah terlampau xcukup tgan nak bwak, aku pon bg suggestion kuarkan beg karung yg giler besaw tuh, sumbat sume bende dalam tuh...senang citer..sekali arung jer... comei jer tgk die bwk beg sebesaw2 alam tuh..hehe...




Dah dekat kul 7, kitowg p dinner...masing2 dah capek... jawoh kot perjalanan hari tuh.. aku yg jenis kuat jalan.. even bley g KLCC jalan kaki jer dari Time Square tanpa sbrang penat lelah dan sakit kaki, tetibe bleyh sakit kaki  plak time tuh... byangkan lar mcmane~~ huhu... Zakiyah pon mmg dgn muka selebet xlarat sgt2 nek train..pon offer balik nek teksi jer dari TS ker UPM... mmg jawoh kot... dah jawoh Harga die pon paham2 jer lar... tp ak nk bantah pon, aku xlarat nak hangkut brg2 die n keletihan ya amat... so, aku stuju jer... Maka kami pon balik lar dgn teksi... dasat2...

Conclusion : -
1) mcm bese walopon penat, i gain new experience kluar ngan foreigner...
2) belajar ckap perancis skit2...
3) meet new friends...
4) dpt tudung baru..lalala~~
 

later~! 
XD